11:20 / 07.04.2020 Экономика

Кравцов продовжує грабувати Укрзалізницю через своїх колишніх підлеглих

Менеджери Укрзалізниці, яких поставив Кравцов, продовжують цинічно грабувати державного монополіста.

Ми могли б на початку написати щось емоційне, на кшталт «у цей скрутний для країни час…», але не будемо цього робити. Все і так зрозуміло, у скрутний час потрібно приймати швидкі і ефективні рішення. Тому розраховуємо, що наш матеріал буде підставою саме для рішень. Тим більше, що випадок, що називається, на голову не налазить.

Отож, як справа була.

У Вересні 2019 року, екс-голова Укрзалізниці Євген Кравцов призначає на посаду директора з ІТ такого собі Костянтина Мальцева. До Укрзалізниці Костянтин грабував Укренерго, за що і був з ганьбою звільнений. Ще у Червні 2019 Мальцев розмістив своє резюме на сайті пошуку роботи, і пропозицій не було взагалі. Ну воно зрозуміло, фахівець, який не затримувався більше 9 місяців на позиції (згідно резюме – близько року на кожному місці роботи, але у підприємств ще йшло близько 3 місяців, на те, щоб його звільнити) не надто надихав роботодавців. Але кримінальні таланти нашого героя сподобались Кравцову, і зрештою, після недовгої розмови про основи арифметичної операції ділення, Євген Кравцов призначає Мальцева на позицію Директор з ІТ Укрзалізниці. Схоже, яке йшло, таке й здибало, бо ні Кравцов не відповідав своїй посаді з точки зору компетенцій, ні Мальцев, але у обох була сильна тяга до швидкого збагачення.

Почав Костянтин Мальцев свою трудову діяльність на Укрзалізниці, звільнивши буквально всіх компетентних людей у філіях. Талановитий реформатор, заручившись підтримкою свого патрона, звільняв саме технологів і інженерів, людей, на яких тримались усі критичні системи Укрзалізниці. Замість професіоналів Костянтин призначав людей, які допомагали йому раніше грабувати Укренерго, і за що, власне, їх там усіх звільнили. Компетенції при призначенні нічого не вартували, головне, щоб люди регулярно «заносили».

Така реформаторська діяльність призвела до фактичного колапсу в роботі усіх критичних систем Укрзалізниці. Без перебільшення, якби зараз не нашесть коронавірусу, Мальцев би був під слідством за, як мінімум, саботаж, та службову недбалість. Мало того, що нічого не працює та Костянтин не здатен розібратись у дорученій роботі, то ще й закупки плануються виключно виходячи з логіки особистого збагачення. Інакше, як мародерством, це назвати важко.

Ситуація, яка склалась, не була невідома широкому загалу, але Кравцов кришував ініціативи свого підлеглого. Зрештою, Євгену Павловичу було все одно, що відбувається на підприємстві, його цікавили тільки гроші, які він може отримати від схем. І Мальцев був однією зі схем наживи Кравцова.

Отож, після звільнення компетентних працівників, розвалу роботи систем, Мальцев перейшов до десерту, тобто взявся пилити бюджет. У корупціонерів також є свій план, і його потрібно виконувати, інакше швидко замінять на більш ефективних корупціонерів. Зрозуміло, що самий простий шлях – заробити на закупівлях.

Після недовгих роздумів, погодження відкатів з постачальниками та партнерами (а наш персонаж буквально сам спілкується з постачальниками на рахунок відкатів), Костянтин намалював план закупівель УЗ, взагалі без урахування потреб внутрішніх замовників. А якщо хтось був проти, то Костянтин дзвонив Кравцову, пояснював розмір відкату на черговій закупівлі, і той давав команду всім мовчати. І люди мовчали, під страхом звільнення. Потреби вантажного господарства, пасажирської системи, інших критичних для діяльності Укрзалізниці систем, були банально проігноровані.

Нижче план закупівель, які, на думку Мальцева та за погодженням Кравцова (коли він ще був у кріслі Голови правління УЗ), є ПРІОРИТЕТНИМИ для Укрзалізниці.

Зверніть увагу: в них і корпоративний мессенджер за 6 600 000 грн (безкоштовні ж Мальцеву не підходять), і кадрова система (яка і так є в УЗ за 25 000 000 грн), і непотрібна але страшенно дорога і відкатозна хмара, і нікому незрозуміла шина обміну даними.



У цьому плані тільки немає майже жодної позиції, яка дійсно потрібна УЗ: підтримки вантажної системи, модернізації пасажирської платформи (у потягах вже не залишилось пристроїв для валідації квитків, людей перевіряють по журналу, як у 90-ті роки). Мальцеву просто захотілось пріоритетно заробити чимало грошей, а на прямих критичних потребах УЗ відкати отримати складно.

У той самий час, у світі почалась епідемія коронавірусу, і стало зрозуміло, шо Укрзалізниця має передивитись свої плани щодо закупівель. Маски та дезінфектори сильно важливіші за корпоративний мессенджер для Мальцева. Костянтин швидко зорієнтувався, і вирішив грабувати підприємство напряму, скориставшись досвідом свого шефа Кравцова. Вочевидь він розраховував, що у цей скрутний час можна списати на виробничу необхідність будь що. В результаті цілеспрямованої дії по заволодінню коштами Укрзалізниці, Костянтин заключив цивільно-правові угоди з фізичними особами (навіть – не підприємцями!) на – увага – виробництво веб-сайту, і в тупу почав платити цим фізичним особам по 300 000 гривень на місяць. Мальцев знайшов фунтів, на картки яких Укрзалізниця робить прямі щомісячні платежі з космічними сумами, а він підписує акти виконаних робіт. Яке Прозорро, тендери, кваліфікація, цінові пропозиції… Тут все більше ніж прямо і цинічно – гроші з Укрзалізниці напряму йдуть на рахунки конкретних людей. Ви думаєте, це фантазія? Ознайомтесь з договором, сумою, і навіть платіжкою.



Таких фунтів, які отримають завдяки турботі Кості Мальцева по 300 000 грн на місяць, близько 5 людей. У всіх однакові договори, і схожі космічні суми. Гроші щомісячно з рахунків Укрзалізниці поступають на картки фізосіб, і діляться між учасниками схеми. А наш герой, вочевидь, відчуває себе таким собі хакером системи, набиваючи кишені, доки не відігнали від корита.

Поки країна страждає від інфекції, у Кості Мальцева все добре. І точно все добре у Кравцова, без участі якого ця схема було б неможлива. Євген Павлович звик грабувати Укрзалізницю на зарплаті, і його талановитий колишній підлеглий продовжив втілювати підходи шефа.

Наскільки нам відомо, Департамент економічної безпеки УЗ проводить службове розслідування, планує перевірити учасників цього пограбування на поліграфі, опитує слідків, та готує матеріали до подання у правоохоронні органи. У свою чергу, ми паралельно направили відповідні заяви у НАБУ, МВС та СБУ, а також керівництву Укрзалізниці. Сподіваємось, Костя і на цій роботі відпрацює не більше 6 місяців, адже грабувати державу – суворе кримінальне правопорушення.
Больше информации на портале Антикор: https://antikor.com.ua/articles/371067-kravtsov_prodovhuje_grabuvati_ukrzaliznitsju_cherez_svojih_kolishnih_pidleglih