12:45 / 02.10.2019 Экономика

На борту Регіональної газової компанії завелися щури

Минуло 2 роки з моменту зміни менеджменту «Регіональної газової компанії», після звільнення Олександра Притики, який був главою РГК з моменту її заснування - з 2010 року. 

Олег Ніконоров

Артем Компан

На зміну прийшли «молоді таланти». Очолили компанію Артем Компан, колишній депутат Покровської райради Дніпропетровської області від Партії регіонів. І його керівник та однодумець Олег Ніконоров, який час від часу висловлювався про те, що газова галузь України найбільше потребує реформ.

Та щойно отримавши владу у «Регіональній газовій компанії», панове взялися активно лобіювати інтереси приватного бізнесу. Зокрема нав’язливо просувати на ринок природний газ трейдера «Енерджі трейд груп». При чому, всупереч політиці акціонерів про реалізацію газу підприємства «РГК трейдинг», яке до недавнього часу очолював Артем Компан. 

У чому ж причина такої «лояльності» до приватного трейдера і якими мотивами керуються винахідливі «реформатори»? Завдяки джерелу всередині компанії нам стало відомо, що історія проста та банальна. Звичайно, гроші, отримані старим добрим шляхом «відкатів».

Від продажу промисловим споживачам керівники компанії отримують «винагороди» близько 300 гривень за тисячу кубів газу. На перший погляд небагато. Але якщо порахувати в масштабі країни, то загальні суми «відкатів» можуть дорівнювати сотням тисяч доларів на місяць.

Можливо саме тому шановні пани Компан та Ніконоров так швидко добудовують розкішні маєтки під Києвом та регулярно відвідують розкішні заморські курорти? 

Золота газова лихоманка швидко охопила і директорів облгазів по всій країні. Вірними помічниками Компана в цій справі стали комерційні директори і деякі голови, такі як Дмитро Новицький з «Харьківоблгазу». За дивним збігом (або закономірністю), виходець з тієї ж політичної компанії, нещодавній кандидат до парламенту від партії Медведчука «За життя». Який у ході передвиборчої компанії годував електорат порожніми спекулятивними обіцянками, щодо зниження тарифів.

У Київській області активно просувати газову схему «Енерджі» взявся амбітний Петро Федорчак, який взагалі має кримінальне минуле. Але у цій компанії, вочевидь, головне не репутація - тому він в обоймі. 

Та при цьому план цієї групи за інтересами набагато амбітніший, ніж «дріб’язкові» відкати. Адже, відчувши, що Дмитро Фірташ був змушений відволіктися на судові справи і перебуває під загрозою екстрадиції, вони спокусилися на весь його бізнес в цілому. І готуються нанести лідеру удар у спину. За даними наших джерел, вже зараз планують отримати ліцензію оператора ГРМ на нову юридичну особу. Та навіть готують колективи до переводу. Тож, у разі, екстрадиції Фірташу можуть помахати рукою. 

І вже зараз за його відсутності побудували власний бізнес під керівництвом Олександра Притики. Тому і пропонували Фірташу продати все за 1 гривню! 

І допомагає пану Притиці провернути цю схему той самий Олег Ніконоров. Спільники настільки сплелися у своїх схемах, що ані силовики, ані сам Фірташ вже не можуть розірвати цей клубок. 

Наразі ситуація на ринку дійшла такого стану, що кожен вагомий споживач газу точно знає: якщо не купити газ там, де скажуть ці панове - чекай проблем від оператора газових мереж облгазу. І хоча жоден із менеджерів не зізнається у своїй причетності до схеми, та приховувати свій адміністративний вплив на ці процеси довго їм не вдасться. Адже це можна назвати як завгодно, тільки не вільним ринком природного газу.