18:04 / 19.08.2019 Экономика

Компанія радикала Рибалки платила посереднику за збут їх снеків в ОРДЛО, - УП

Із початком війни українськими слідчими органами щороку порушуються десятки справ за підозрою у фінансуванні тероризму — за статтею 258-5 Кримінального кодексу. Ця стаття в з'явилася в українському законодавстві у 2010 році, на виконання Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, ратифікованої Україною у 2002 році. 

Всього з 2014 року слідчі органи України порушили 486 кримінальних проваджень щодо фінансування тероризму. Серед них - резонансні справи, розслідування яких триває по кілька років. Одна із них - так звана "снекова справа" родини народного депутата ВРУ VIII скликання Сергія Рибалки. Про подробиці розслідування справи нагадало видання "Економічна правда".

Кримінальне провадження, в якому компанію "Снек експорт" (належить батьку нардепа - Віктору Рибалці) звинувачують у використанні перерваного транзиту та фінансуванні тероризму,  було відкрите у 2017 році. Того ж року менеджер компанії - Денис Пробачай, опинився за ґратами, нагадує видання.
"За версією слідчих СБУ Сумської області, чоловік за змовою з іншим співробітником компанії налагодили постачання продукції компанії на окуповані території. Спочатку товари йшли до Білорусі, ТОВ "Мир пива", а звідти потрапляли до ОРДЛО через неконтрольований Україною кордон.

До бюджету "луганської республіки" сплачували "митні платежі" через ТОВ "Форс-плюс" та ФОП "Гаврильченко Денис Юрійович". Сума — майже 31 тис грн", - пише "Економічна правда".

У березні 2018 — за пособництво в тероризмі був засуджений один з екс-співробітників ТОВ "Снек Експорт" Юрій Джабраїлов. Як йдеться у тексті вироку, Джабраїлов був підлеглим "особи, відносно якої виділене окреме провадження".

"Джабраїлов працював у ТОВ "Снек експорт" на посаді регіонального менеджера компанії в ОРДЛО неофіційно. Під час скоєння злочину він перебував у Горлівці. 

За роботу він отримував гроші на картку Приватбанку та готівкою у Маріуполі, разом — 392 тис грн. У вироку стверджується, що учасники злочину вживали заходи конспірації, існувала заборона на поширення інформації про постачання продукції в ОРДЛО та АРК. Для обміну інформацією використовували корпоративні електронні прилади та програмне забезпечення корпорації S.Group", - нагадує видання.

Втім Джабраїлов пішов на угоду про визнання винуватості. За нею він зобов'язався сприяти досудовому розслідуванню та судовому розгляду в провадженні за підозрою менеджера ТОВ "Снек експорт" Дениса Пробачая у фінансуванні тероризму та посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, нагадує "Економічна правда".

Окрім вироку, суд призначив Джабраїлову покарання - штраф у розмірі майже 150 тис грн. 
Сьогодні адвокати компанії оскаржують вирок Джабраїлова в апеляційному суді, а також звернулися зі скаргою до касаційного суду, пише "Економічна правда".

Зазначається, що суд нещодавно відпустив з-під арешту Дениса Пробачая, який до цього близько року перебував під вартою. 
Розслідування кримінального провадження проти "Снек експорт" та обвинувачення у фінансуванні тероризму  неодноразово коментував син власника компанії - нардеп Сергій Рибалка. Втім, усі коментарі Рибалки зводилися до заяв нібито “заполітизованості” справи.
Сам Рибалка потрапив у поле зору українських правоохоронців у лютому 2019 року – було відкрито кримінальне провадження за підозрою у держраду, резюмує "Економічна правда".