11:02 / 26.03.2019 Экономика

Чи варто Європі інвестувати в Україну?

Українська інфраструктура відкрита для інвестицій та інновацій

ЄС та Україна, спільні кроки в майбутнє.

Європою у 2018 році  було надано Україні 58 млн євро на розвиток професійної освіти  у сфері модернізації інфраструктури та створення центрів досконалості.

Відповідну Угоду між Україною та Європейською Комісією про фінансування проекту "EU4Skills" було підписано у Брюсселі в межах засідання Ради асоціації України-ЄС.

Також на чесько-українському бізнес-форумі у м. Прага Міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що Українська інфраструктура відкрита для інвестицій та інновацій, активно реформується та інтегрується у європейський інфраструктурний простір.

Очільник Міністерства, спілкуючись з представниками чеського бізнесу, повідомив, що сфера інфраструктури з кожним роком стає все більш привабливою для інвестицій і в ній уже розгорнулась справжня конкурентна боротьба між великими іноземними компаніями.

Проте, не все так добре, як могло б здатися на перший погляд. Корупція та зловживання місцевих посадовців в України ставлять на нівець всі прагнення демократичного світу сприяти економічному розвитку України.

Враховуючи наслідки анексії Криму та  події на Сході проблеми внутрішньої міграції стають все актуальніші для України.

Так населення Києва збільшується за неофіційною статистикою на 100 тисяч людей щороку. Столиця України потребує нових інфраструктурних проектів для запобігання перенаселенню.

Брудні справи мера в тіні світового визнання

Проте, не зважаючи на залученні іноземних інвестицій, керують у Києві досі місцеві еліти, які тісно співпрацюють з столичною адміністрацією та перешкоджають будівництву та розвитку соціальних проектів.

З відповідною проблемою постійно зіштовхуються найбільші забудовники міста, до рейтингу яких входять такі компанії як  "Bud development", "Інтергал-буд", "Банк Аркада" та "Київміськбуд"

За словами журналістів, Віталій Кличком займається ручним управлінням видачі дозвільної документації в будівельній сфері. Про це свідчать чисельні розслідування "Радіо свобода" - міжнародної некомерційної організація, яку фінансує Конгрес США. У їхніх розлідуваннях йдеться про тісну співпрацю мера міста з Максимом Микитасем – екс-президентом концерну "УкрБуд" та іншими забудовниками столиці.

За не публічною інформацією, відкати меру і його найближчому оточенню досягають 5% від вартості будівництва. Крім того, у  Києві паралельно один одному діють два генеральні плани розвитку міста, які суперечать один одному. На підставі цих документів забудовникам виділяють земельні ділянки під забудову. КМДА поставила на потік видачу незаконних дозволів на будівництво, та отримує з цього сотні та навіть мільйони доларів.

Така тенденція на київському олімпі вже стає традиційною, коли мер столиці, задається якимось питанням, Київрада забуває про закон і вправно голосує лише з його вказівкою, а департаменти КМДА підтасовують факти і штампують потрібні документи.

Експерти та громадськість проти мера

На думку екс-міністра житлово-комунального господарства Олексія Кучеренко, корупція в КМДА заважає реалізації соціально-важливого проекту ЖМ "Патріотика на озерах" від банку "Аркада", який зводять згідно з генпланом розвитку міста, що був укладений ще при мері Олександру Омельченку.

ЖК "Патріотика на озерах" комплексний проект з будівництва доступного житла. Розвиток подібних проектів може вирішити питання внутрішньої міграції в Україні, а також слугувати прикладом для Європи у питаннях з мігрантами. В проекті передбачено будівництво 7000 квартир на 13 500 – 14 000 осіб, 4500 автомобільних парко-місць, 2 школи розрахованих на 36 класів по 1000 учнів кожна, дитячий садок на більш як 500 дітей. Всі інфраструктурні об’єкти будуються за власний рахунок забудовника, хоча кошти на це має виділяти КМДА.

ЖМ "Патріотики на озерах" був визнаний найкращим соціально-інфраструктурним проектом на конференції "Муніципальна стратегія Києва", яка відбулася 19 березня 2019 року.

До обговорення муніципальної стратегії Києва долучились експерти у галузі ЖКГ, народні депутати та громадські діячі. За словами Георігя Духівничного, члена правління Національної спілки архітекторів України та  члена Українського комітету ICOMOS (UNESCO) : "ЦЕ ІДЕАЛ БУДІВНИЦТВА КВАРТИР ДЛЯ СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ, Який відповідає всім вимогам містобудування".

Банк "АРКАДА" керує коштами інвесторів, якщо через корупцію у КМДА нехтуються інтереси сотень сімей – самостійних інвесторів власного житла, то про яку міжнародну співпрацю можна говорити?

Чи буде Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit надалі фінансувати соціальні проекти в Україні та хто покладе край зловживанням міської адміністрації? На це питання можна буде відповісти коли увага європейської спільноти до Віталія Кличка -  КОРУПЦІОНЕРА буде не меншою, ніж до Віталія Кличка- БОКСЕРА.

Джерело eutoday