14:31 / 30.01.2019 Экономика

Незалежний аудит "EGGER" спростував міф про нелегальність торгівлі деревиною з Українськими лісовими господарствами

Звинувачення про незаконний обіг деревини є неправдивими

Перевірка австрійського деревообробного гіганта – компанії  "EGGER", довела відповідність торгівлі лісом з Україною нормам ЄС.

У липні 2018 року ряд європейських імпортерів деревини, разом з Україною та її лісовими господарствами зазнали репутаційного та фінансового удару. Причиною стали звинувачення у нібито незаконному продажі українського лісу за кордон. Одразу після публікації звинувачень спалахнула буря критики з боку науковців, експертів і робітників лісової галузі України та Європи. Всі вони висловили думку що звинувачення є необ’єктивними та необґрунтованими.

Однією з постраждалих від обвинувачень стала австрійська компанія EGGER. В Європі EGGER користується повагою як виробник широкого спектру виробів із деревини. Компанія була заснована в 1961 році й зараз на неї працює майже 10 000 людей, а за минулий рік її фінансовий обіг перевищив 2.5 мільярди Євро. Для такого бізнес гіганта будь-які репутаційні удари є болючими.

В цілях запобігання порушення законодавства та уникнення репутаційних ризиків EGGER навіть розробила власну систему перевірки законності закупки лісу - DDS (Due Diligence System). Після отримання звинувачень EGGER звернулася до незалежної моніторингової структури – SGS (Société Générale de Surveillance), для проведення додаткової об’єктивної перевірки постачання з України. Компанія SGS є світовим лідером в незалежних експертизі, сертифікації, випробуваннях та контролю. До її складу входять 2400 офісів та лабораторій в яких працює майже 100 000 людей по всьому світу. Авторитет швейцарської компанії "SGS" є безсумнівним, а результати їх аудиту є фактично "останньою інстанцією" для більшості компаній світу.

Незалежний аудит, здійснений SGS підтвердив, що торгівля деревиною EGGER та України повністю відповідає європейським нормам EUTR (European union timber regulation). Таким чином звинувачення про незаконний обіг деревини є неправдивими. За результатами аудиту, компанія EGGER вже розмістила на своєму сайті заяву про докази легальності закупок деревини.

При аналізі звинувачень та їх наслідків, зрозумілими стають причини їх появи та підтримки рядом владних українських осіб, незважаючи на всю шкоду для України. Річ у тому, що олігархи-власники деревообробних компаній України хочуть сформувати свою монополію, при якій лісові господарства втратять можливість експортувати легально ліс в Європу, за Європейськими цінами. Це зробить підприємства олігархів єдиним місцем збуту, що призведе до купівлі деревини за копійки та банкротства лісових господарств, з подальшим їх викупом на умовах олігархів. Саме ці олігархи є спонсорами неправдивих звинувачень і саме вони стоять за їх підтримкою в українському Уряді.