18:22 / 18.12.2018 Экономика

Ситуація з газовою залежністю України від поставок російського газу може зазнати значних змін

Вже найближчим часом ситуація з газовою залежністю України від поставок російського газу може зазнати значних змін. Американська компанія планує вкласти значні ресурси в видобування газу в Західній Україні.

Журналісти поспілкувались з Рибенчуком Миколою - заступником директора з питань зовнішньо-економічної діяльності ТОВ "Українська Незалежна Геологічна Компанія", власником якої є американський інвестор - компанія VLAD LLC.

- Микола Васильович, розкажіть декілька слів про діяльність Вашої компанії в Україні.

Американська компанія VLAD LLC володіє корпоративними правами ТОВ "Українська Незалежна Геологічна Компанія" яка на аукціоні в 2015 році отримала спеціальний дозвіл на користування надрами на Південно-Залужанській ділянці. На сьогоднішній день вже зайшли перші інвестиції. Компанія залучила місцевих підрядників які виконують технічні роботи на свердловині Південно-Залужанської площі. Ми стикнулись з деякими складностями, але найближчим часом сподіваємось отримати позитивний результат.

Також в планах проведення інших геологорозвідувальних робіт та буріння нових свердловин на даних ділянках.

Крім цього, наша компанія активно співпрацює з різними державними геологічними підприємствами. Зокрема нашу увагу привернула  сусідня Південно-Залужанській Ортиницька площа (ліцензійна ділянка якою володіє дочірнє підприємство “Західукргеологія”). Ми провели переговори та дійшли згоди, що у зв'язку з тим, що у підприємства відсутнє фінансування і немає можливостей розробляти родовища, а ми бачимо перспективу розвитку даної ліцензійної ділянки, то прийняли рішення і подали спільну заявку до Міжвідомчої комісії на укладання угоди про розподіл продукції. На даний час очікуємо на позитивне рішення та підтримку держави в таких проектах.

Крім цього компанія має потужний кадровий потенціал. Ми співпрацюємо з багатьма геологами. Впродовж останніх двох років ми вивчаємо геологічний потенціал західного регіону. Нам рекомендовано нашими спеціалістами вивчити ряд потенційних ділянок, а саме: Грабинська, Південно-Гаївська, Перепростинецька, Небилівська, Тисівська, Північно-Яворівська та Рудавецька площі які знаходяться в межах Західного Карпатського регіону.

Тому ми прийняли рішення і шляхом проведення пробації ми в найближчому майбутньому очікуємо теж отримати спецдозволи. На сьогоднішній день ми успішно захистили запаси та провели вивчення і зараз дане питання знаходиться на розгляді в обласних радах, де ми теж просимо підтримку, адже від цього залежить українська енергетична незалежність в майбутньому.

Також зазначу, що ми активно співпрацюємо з багатьма міжнародними компаніями.  Зокрема з Норвезькою компанією HEMLA, яка має значний досвід в реалізації енергетичних проектів на близькому сході. В перспективних планах компанії вихід на світові біржі для залучення значних капіталів в енергетичні проекти в Україні.

-Оцініть перспективи розвитку газової галузі в Україні?

Газова галузь є однією з найважливіших складових паливно-енергетичного комплексу України, а нарощування власного видобутку природного газу залишається ключовим питанням енергетичної безпеки держави.

Найбільш прийнятним фінансовим джерелом у сфері газовидобутку є іноземні інвестиції. Наша компанія не є виключенням. Міжнародний досвід свідчить, що залучення іноземних інвестицій сприяє збільшенню рівня газовидобутку, зниженню залежності від імпорту ресурсу, створенню нових робочих місць, підвищенню доходів державного бюджету і як наслідок підтримує безпечний рівень енергетичної безпеки країни.

-Чим пояснюється Ваша зацікавленість саме в українському ринку газовидобування?

Вдале географічне розташування України та наявність стратегічної транспортної інфраструктури надає перспективу діяльності в сфері трейдингу природнього газу.

Враховуючи останні політичні перепетії незалежність України у сфері газовидобування як ніколи актуальна. Саме тому наша компанія докладає чимало зусиль для розвитку газовидобувного сектору з метою безперебійного забезпечення блакитним паливом в майбутньому як пересічних громадян, так і великих і малих підприємств.

-Розкажіть, будь ласка, про здійснення діяльності Вашої компанії в Україні?

Після переоформлення всіх дозвільних документів в 2018 році нами одразу було розпочато здійснення активної діяльності на ліцензійній ділянці (Південнозалужанська площа, що розташована у Львівській області). З метою економічної оцінки та оцінки запасів газового родовища Південнозалужанської площі було здійснено аналіз ресурсів однією найвідоміших світових компаній в сфері інженерно-консультаційних, геологічних та геофізичних, управлінських функцій в сфері нафтогазової промисловості Chapman Petroleum Engineering Ltd.

-Чи були вже Вами розпочаті роботи на даній ліцензійній ділянці?

Нами було прийнято рішення розпочати роботи з ремонту свердловини, яка була законсервована в 1994 році через обрив насосно-компресорних труб, що стався 1993 році. Роботи по ліквідації ускладнень проводилися до квітня 1994 року та у зв'язку з відсутністю фінансування були припинені, свердловина підлягала тимчасовій консервації.

На той час приорітетними були не отримані дебіти природнього газу, а сам факт проведеної роботи з буріння і дослідження свердловин. У ліквідації аварійної ситуації відбувалися тривалі затримки у зв’язку з скрутним становищем галузі та відсутності фінансування з боку держави.

Станом на сьогодні в свердловині залишається близько 80 одиниць труби НКТ, що становить 800 метрів. Голова коли НКТ орієнтовно знаходиться на глибині 2700 метрів в колоні діаметром 127 мм.

Новітні технології у сфері газовидобування настільки швидко розвиваються та модернізуються, що ліквідація наслідків аварії стала можливою. Однак процес ремонту ускладнюється аномально високими тисками на даній ділянці, що призводить до збільшення витрат, проте ми не втрачаємо оптимізму та продовжуємо працювати адже на меті у нас не просто отримання прибутку, побудова незалежної держави від зовнішньоекономічних та політичних факторів.

-Чи планується розробка нових свердловин на цій ліцензійній ділянці?

В плані довгострокового інвестиційного розвитку ділянки нами передбачено буріння п’яти нових свердловин. Дві з яких будуть закладені в північній вузькій ділянці площі, з проектними глибинами орієнтовно 2000-2500 метрів, для чого вважається за необхідне зробити контрольні сейсмічні дослідження даної ділянки, а три інших плануються з проектними глибинами орієнтовно 3500 метрів.

-Якого соціального ефекту Ви очікуєте від Вашого інвестиційного проекту?

Інвестиції в розвідку та освоєння Південно-Залужанського газового родовища позитивно впливають на соціально-економічний розвиток регіону. Створення робочих місць для низькокваліфікованих працівників, розвиток інфтраструктурних проектів покращення добробуту місцевого населення. Створення спеціального фонду підтримки освітніх установ та закладів медичної допомоги, а також програма фінансування спорудження доріг місцевого значення. Найбільший соціальний ефект від реалізації запланованих проектів отримають Самбірський, Дрогобицький район Львівської області, оскільки в населених пунктах даних районів мають найбільшу спрямованість на соціальну сферу розвитку суспільства та покращення інфраструктури даної території в цілому

-Чи планується Вами інвестування в інші проекти?

Завдяки залученню іноземних інвестицій нам вдалось розпочати роботи на перспективній ліцензійній ділянці, на якій впродовж тривалого часу не провадився промисел у зв’язку з відсутністю належного фінансування як з боку держави, так і з боку приватних підприємців.

Ми зацікавлені інвестувати в розширення нашої компанії шляхом отримання нових ліцензійних ділянок та інвестуючи крок за кроком в нові проекти. На разі ми проводимо аналіз ще декількох перспективних ліцензійних ділянок і ймовірно найближчим часом зможемо здійснити інвестування в ці проекти та стати на крок ближче до незалежності України у газовидобувному секторі.

Стабілізація і нарощування видобутку природного газу та забезпечення на цій основі потреб держави в енергоносіях є надзвичайно важливим, оскільки сприяє зменшенню залежності України від імпортних поставок, створюючи передумови для енергетичної незалежності та зміцнюючи засади вітчизняної економіки.