17:05 / 08.07.2018 Экономика

Фермери незадоволені цьогорічним сезоном черешні

Робоча сила – подорожчала, попит – малий, ціна на ягоду – на третину нижча, ніж торік.

В Україні завершується сезон черешні. Це літо не стало сприятливим періодом для реалізації черешні. Фермери жаліються на одразу кілька чинників, які змусили їх розчаруватися в сезоні-2018, передає svidok.online.

Зокрема, на третину подорожчали витрати на зарплати працівникам, які збирали ягоду. Та інші процеси виробництва виявилися більш затратними, ніж торік, кажуть фермери.

Крім того, аграрії залишали черешню на деревах через відносно невисокого попиту на продукцію, а також високу пропозицію на ринку. За даними «АПК-інформ: овочі та фрукти» цього сезону виробництво черешні зросло на 7% в порівнянні з 2017 роком. І ринок, особливо в другій половині сезону, не зміг спожити весь обсяг.

Водночас більш оптимістичні в оцінках результатів сезону виробники-експортери. Вони отримували за свою продукцію в півтора-два рази більше, ніж ті, хто торгує на внутрішньому ринку. Головно черешню в України купувала Білорусь. При цьому намагання розширити ринку збуту цього року були більш активними, ніж у 2017му.

До слова, торік українську черешню купували Польща, Молдова, Гонконг, Німеччина, Великобританія та Нідерланди. Обсяг експорту – 3,7 тисяч тонн.