10:58 / 29.11.2017 Экономика

Костянтин Бриль: "У держбюджеті-2018 Запорізькій області передбачено більше 11 мільярдів гривень"

В ефірі одного з центральних телеканалів виступив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, де йшла мова про бюджет 2018 року, програму подолання депресивності міста Токмак та оновлення доріг у регіоні.

Так, Костянтин Бриль повідомив, що в ухваленому Верховною Радою в першому читанні проекті бюджету-2018 для Запорізької області  передбачено трансфертів на суму  11 242,8 млн. грн. Це на 4,4% або на 472,4 млн. грн. більше, ніж у 2017 році. Це базова дотація, додаткова дотація на передані з державного бюджету заклади освіти та охорони здоров’я, освітня та медична субвенції, субвенція на надання допомоги малозабезпеченим сім’ям, житлових субсидій населенню, кошти на забезпечення медикаментів швидких, на відшкодування вартості лікарських засобів для окремих захворювань, на придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я, на соціально-економічну компенсацію ризику населення, що проживає на території зони спостереження.

Вперше на 2018 рік передбачено такі субвенції: на забезпечення житлом дітей-сиріт – 18,6 млн. грн.; на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг – 527,4 млн. грн. Крім цього, передбачено кошти за державними програмами, а саме: на забезпечення медичних заходів – 210,7 млн. грн.; на придбання підручників – 28,8 млн. грн. (на 45% або на 8,9 млн. грн. більше проти 2017 року).

У державному бюджеті також заплановано кошти, які будуть розподілятися Кабінетом Міністрів України і частину з яких також отримає область. Загальний обсяг не розподілених коштів складає 29,9 млрд. грн., що на 61,5% або на 11,4 млрд. грн. більше, ніж у 2017 році.

- Сподіваємось також, що при розгляді бюджету в другому читанні будуть враховані пропозиції, які ми направили до Комітету з питань бюджету Верховної Ради України та народним депутатам від Запорізької області. А саме: залишити на фінансуванні з державного бюджету коледжі; залишити на фінансуванні з державного бюджету пільги окремим категоріям громадян на оплату житлово-комунальних послуг, які встановлені законодавством; зберегти на рівні 2017 року реверсну дотацію – 50%. Адже у проекті Закону вилучення до державного бюджету в порівнянні з 2017 роком більше на 658,6 млн. грн. або у 2,7 разу, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону також приділив увагу місту Токмак, яке нещодавно отримало офіційно статус депресивної території на п’ять  років. За словами Костянтина Бриля, цей статус  дозволить створити не лише особливі правові, економічні та організаційні умови, а й дає можливість сконцентрувати кошти державного та місцевих бюджетів на реалізацію заходів щодо стимулювання розвитку міста Токмак. Передбачається, що державна фінансова підтримка буде здійснюватися за рахунок: коштів державного фонду регіонального розвитку; коштів, отриманих від Європейського Союзу (у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики - Підтримка регіональної політики України); а також коштів, визначених Законом України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік.

- Хочу зазначити, що шість українських міст обласного значення мали можливість отримати статус депресивної території.  Але ці міста офіційно відмовилися від такого статусу, аргументуючи  тим, що він часто відлякує інвесторів. Запорізька облдержадміністрація єдина, що за погодженням з місцевою радою подала пропозицію, аби територія отримала статус депресивної. І це зроблено усвідомлено, бо натепер ми маємо всі підстави для отримання реальної державної підтримки та фінансування, - зазначив  Костянтин Бриль.

За словами глави регіону,  на сьогодні на погодженні в центральних  органах виконавчої влади знаходиться Концепція державної цільової програми подолання депресивності міста Токмак. Після її схвалення необхідно розробити саму програму. Це здійснюватиметься Мінрегіоном за участю відповідних центральних органів влади, Запорізької облдержадміністрації та Токмацької міської ради. На її розробку Урядом відведено чіткий термін – пів року. Розміри фінансування і на що конкретно будуть спрямовані кошти, визначиться під час розробки програми. Але до неї обов’язково увійдуть заходи, спрямовані на розв’язання проблеми зайнятості населення, активізації економічної ініціативи, розвитку підприємництва та підвищення рівня життя населення.

Розробку програми вже розпочато. Так, створено та 3 листопада проведено перше засідання Токмацької робочої групи з розробки проекту програми, в якому взяли участь представники  обласної влади, депутати, науковці та експерти міжнародних проектів.

- Аби не просто чекати, нами було прийнято рішення про необхідність розробки невідкладних обласних заходів щодо стимулювання розвитку міста у 2018 році. Найближчим часом заходи буде затверджено розпорядженням з подальшим внесенням змін до відповідних галузевих регіональних програм, - повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Не оминув увагою очільник регіону і масштабний ремонт доріг, що нині проводиться в області. Зокрема, капітальний ремонт траси Дніпро-Запоріжжя-Маріуполь, а також автошляхів, що планується оновити в 2018 році.

- Я вже неодноразово говорив, що  в 2017 році державою заплановано передачу на баланс Запорізької області 5 тисяч кілометрів доріг. Фінансування з держбюджету складе 527 мільйонів гривень. Обсяг коштів реально збільшиться, але зросте й відповідальність за виконання робіт. У 2017 ми не просто запланували, а й за кошти обласного бюджету виготовили 13 проектів на поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування  державного значення. Більше того, ми провели всі тендерні процедури робіт, запланованих у проекті бюджету 2018 року. Одразу після виділення коштів робота буде розпочата. Умови договору передбачають передплату  30%. І якщо ми профінансуємо ці виплати взимку,  дороги почнуть будувати одразу з настанням сприятливих погодних умов. Тож 2018 ми оголосимо роком будівництва доріг. Причому ми звертатимемо увагу не тільки на центральні дороги, а й на сполучення між районами, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю