18:39 / 16.11.2017 Экономика

ЦВК звернулася до КМУ та Мінфіна щодо зменшення бюджетних призначень за програмою "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" у 2017 році на суму понад 214 млн грн

16 листопада відбулось чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провів Голова Комісії Михайло Охендовський.

Комісія затвердила Розподіли субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення додаткових виборів депутатів сільської,  селищних рад 24 грудня 2017 року на загальну суму 463 тис. 900 гривень та на виготовлення органами ведення Державного реєстру виборців списків виборців та іменних запрошень для підготовки і проведення цих виборів на загальну суму 2 тис. 600 гривень.

Також затверджено Розподіл додаткових коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення перших виборів депутатів Студениківської сільської ради та Студениківського сільського голови Переяслав-Хмельницького району Київської області 24 грудня 2017 року  на суму 73 тис. 300 гривень.

З метою раціонального та ефективного використання бюджетних коштів ЦВК звернулася до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України щодо підготовки та подання до Верховної Ради України пропозицій стосовно зменшення загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Комісії на 2017 рік у загальному фонді держбюджету за бюджетною програмою 6741020 "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", на суму 214 млн 405 тис. 800 гривень.

Рішення прийнято у зв'язку з тим, що Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік", з урахуванням здійсненого Кабінетом Міністрів України перерозподілу видатків між бюджетними програмами, Центральній виборчій комісії за бюджетною програмою 6741020 "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" було передбачено 305 млн 187 тис. 900 гривень.

Указана сума визначалася, виходячи з кількості об’єднаних територіальних громад, у яких у 2017 році планувалося призначення та проведення перших місцевих виборів. Так, за інформацією, наданою Комісії обласними державними адміністраціями, у поточному році до ЦВК мало бути подано 571 звернення щодо призначення перших місцевих виборів. Однак станом на 16 листопада 2017 року за зверненнями ОДА у Комісії були законні підстави для призначення перших місцевих виборів у 299 ОТГ.

На проведення вказаних виборів Комісією розподілено кошти в сумі 80 млн 280 тис. 400 гривень. Також на проведення повторного голосування з перших виборів депутатів сільських, селищних рад та додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад Комісією розподілено 3 млн 664 тис. 700 гривень. Крім того, на підготовку і проведення позачергових виборів 57 сільських, 3 селищних та 2 міських голів, призначених Верховною Радою України на 30 квітня та 11 червня 2017 року, Комісією розподілено 6 млн 837 тис. гривень.

Таким чином, відповідно до прийнятих Центральною виборчою комісією рішень, станом на 16 листопада 2017 року за бюджетною програмою 6741020 "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" розподілено 90 млн 782 тис. 100 гривень. Відтак залишок невикористаних асигнувань за вказаною бюджетною програмою становить 214 млн 405 тис. 800 гривень.

А, враховуючи вимоги законодавства, відповідно до яких перші вибори призначаються не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів, у період, що залишився до завершення бюджетного періоду, призначення Комісією перших місцевих виборів і використання залишку невикористаних асигнувань є неможливим.

Також під час засідання, розглянувши відповідні клопотання, Комісія надала ГРОМАДСЬКІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ "РАДА З ЗАХИСТУ ЗАКОННОСТІ ТА ПРАВОПОРЯДКУ" дозвіл мати офіційних спостерігачів під час перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів, проміжних виборів депутатів сільських, селищних рад, повторних виборів депутатів сільських, селищних рад та сільських, селищних голів, перших та позачергових виборів старост сіл, селищ 24 грудня 2017 року.

Окрім того, Громадській Організації "Всеукраїнський департамент виявлення та протидії корупції в органах влади та місцевого самоврядування" надано дозвіл мати офіційних спостерігачів під час перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міських голів 24 грудня 2017 року.

Таким чином, сьогодні Комісія завершила процес надання громадським організаціям дозволу мати офіційних спостерігачів під час перших місцевих виборів 24 грудня 2017 року. Такий дозвіл отримали 11 громадських організацій.

Комісія внесла зміни до Порядку одноразової передачі Міністерству оборони України відомостей Державного реєстру виборців для формування бази даних Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних, затвердженого постановою ЦВК від 31 травня 2017 року № 114.

На завершення засідання Комісія внесла зміни до складу територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів.