09:28 / 18.07.2017 Экономика

Журналісти з’ясували, хто проектуватиме столичне метро до Новобіличів

У тендері на визначення компанії-проектанта будівництва нової дільниці Святошино-Броварської лінії метро у Києві кращу цінову пропозицію запропонувало ТОВ "Метротунельпроект". Про це пише "Деловая столица" у матеріалі "Хто отримає 55 мільйонів гривень на проектування метро до Новобіличів?"

За інформацією видання, торги у системі публічних закупівель "Прозорро" відбулися 14 липня 2017 року. Вартість закупівлі Київський метрополітен оцінив у 57 млн. 559 тис. 800 грн.

"Окрім "Метротунельпроекту", участь у торгах брало державне підприємство "Проектний інститут "Укрметротунельпроект". Проте його конкурсна пропозиція у 55 млн. 456 тис. 200 грн. виявилася неконкурентною. "Метротунельпроект" запропонував ціну нижчу майже на 50 тис. грн. - 55 млн. 404 тис. 400 грн.", - зазначає "Деловая столица".

Журналісти видання встановили, що ТОВ "Метротунельпроект" зареєстроване у Києві. Засновником компанії, яка на торгах обійшла генерального проектувальника Київського метрополітену, є фірма "Іст Майнінг Україна" із реєстрацією в Маріуполі. Очолює "Метротунельпроект" колишній завідувач проектного кабінету ДП "Проектний інститут "Укрметротунельпроект" Вадим Гришко. Усього ж у компанії працюють 19 інженерно-технічних працівників. За словами Вадима Гришка, усі вони мають необхідні знання та досвід, проте для виконання замовлення Київського метрополітену будуть залучені фахівці проектного інституту "Укрспецтунельпроект".

"Ми не самі виконуватимемо проектування будівництва дільниці метрополітену. Субпідрядною спеціалізованою організацією у нашій конкурсній пропозиції виступає проектний інститут "Укрспецтунельпроект", який був генеральним проектувальником будівництва Бескидського тунелю", - розповів виданню директор "Метротунельпроекту".

За його словами, коригування проекту та розробку робочої документації для будівництва дільниці метро "Метротунельпроект" виконає раніше, ніж до 2022 року, як зазначено у тендерній документації.

"Коригування та розробку робочої документації завершимо до кінця 2018 року, далі триватиме її експертиза та затвердження. Щоби пришвидшити роботи на стадії будівництва, проектні роботи проведемо відповідно до технологій будівництва метрополітену, які застосовує турецька компанія Limak. Ці технології дозволяють скоротити тривалість будівельних робіт із 5 років до 3 із економією до 20 відсотків кошторису. Саме такий проект, розроблений фахівцями нашої компанії, Limak зараз реалізує у Дніпрі", - розповів Вадим Гришко.

Як повідомлялося, восени 2016 року комунальне підприємство "Київський метрополітен" визначило компанію "Київметропроект" проектувальником будівництва дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від Сирця на житловий масив Виноградар із електродепо у Подільському районі. Вартість контракту становить 140,6 млн. грн.