20:03 / 27.03.2015 Экономика

Как душат бизнес в новой Украине: пример успешного предприятия "Георесурсы"

Ранее коллектив компании обращался за поисками справедливости к различным государственным органам Украины.

Работники ООО «Георесурсы» обратились с открытым письмом к украинским СМИ и общественности Украины с просьбой положить конец незаконным действиям прокурора Херсонской области Богдана Подубинского, который пытается любыми способами остановить хозяйственную деятельность ООО «Георесурсы».  Ранее коллектив компании обращался за поисками справедливости к различным государственным органам Украины. Адекватного ответа, к сожалению, работники «Георесурсов» до сих пор не получили. Предлагаем вашему вниманию текст обращения коллектива предприятия на языке оригинала:

Лист-звернення трудового колективу товариства з обмеженою відповідальністю «Георесурси»

Ми звертаємось до Вас з надією на захист наших інтересів та інтересів підприємства, в якому ми працюємо. Наш колектив звертався незліченну кількість разів до всіх Державних структур та представників влади задля сприяння вирішенню питання поновлення прав, законних інтересів нашого підприємства та захисту від незаконного втручання у діяльність товариства з обмеженою відповідальністю «Георесурси» представників влади та силових структур.

ТОВ «Георесурси» є користувачем надр згідно спеціального дозволу на користування надрами № 2633 від 20.02.2002 року строком дії до 20 (двадцятого) лютого 2022 (дві тисячі двадцять другого) року, який був отриманий після проведення геологорозвідувальних робіт, визнання запасів будівельних пісків по Кардашинському родовищу, як достовірних балансових запасів, постановки їх на державний облік запасів корисних копалин України. 

Експлуатація Кардашинського кар’єру розпочалася більше сорока років назад, але і на сьогодні він є основним легальним постачальником піску високої якості для підприємств будівельної індустрії Херсонської, Миколаївської, Одеської областей. Основними покупцями нашої продукції є публічне акціонерне товариство «Таврійська будівельна компанія», товариство з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями «Хенкель Баутехнік (Україна)», товариство з обмеженою відповідальністю «Херсонська агро-промислова компанія», товариство з обмеженою відповідальністю «Інвестиційно-промислова група «Майстер», Товариство з обмеженою відповідальністю «Фомальгаут-Полімін”, товариство з обмеженою відповідальністю «Аскона-Південь», приватне підприємство «АНК» та ін. Колектив підприємства нараховує близько 100 висококваліфікованих спеціалістів (60% мають вищу та технічну освіту) та є жителями м. Херсона та Голопристанського району, а за ними більше 500 членів їхніх сімей.    

На наше підприємство постійно чиняться всілякі заходи тиску та незаконного втручання у діяльність за вказівками прокурора Херсонської області Подубинського Богдана Володимировича. Наші звернення до прокуратури Херсонської області відносно незаконних дій правоохоронних органів залишаються без реагування, а звернення до Генеральної прокуратури направляються до той же прокуратури Херсонської області.

Нам відомо, що прокурор Херсонської області Подубинський Богдан Володимирович надав вказівку підлеглим працівникам про вишукування можливості відкриття кримінальних справ відносно посадових осіб ТОВ «Георесурси» задля блокування діяльності підприємства та створення умов, в рамках яких буде просто неможливо працювати та які призведуть до залякування покупців нашої продукції.  

У 2014 році були порушено два кримінальних провадження 32014230000000123 та 12014230000000418 відносно нашого підприємства, які фактично сфабриковані, є способом рейдерського захвату та спробою припинення роботи нашого підприємства.

В рамках цих кримінальних проваджень слідчими було подано до суду більше двадцяти клопотань різного характеру – про обшук всіх приміщень підприємства та родовища, про огляд та вилучення документів, про арешт майна, які не мали ніяких правових підстав, тому у їх задоволенні судами було відмовлено. Безпідставні одноманітні клопотання буквально сипались до суду, у зв’язку з чим навіть судді припускають те, що дії слідчих направлені на зупинення будь яким чином господарської діяльності товариства з обмеженою відповідальністю «Георесурси», про що і прямо визначено в ухвалах суду.

15.08.2014 року близько 9-00 години невідомі особи шляхом пошкодження дверей ввірвалися в приміщення підприємства за адресою м. Херсон, Одеська площа, 6, приміщення, які знаходяться за адресою м. Херсон, вул. Причальна, 5, а також на територію Кардашинського родовиша пісків (Голопристанський район Херсонської області), зупинили роботу техніки підприємства та підрядних організацій, блокували роботу підприємства одночасно на всіх дільницях. Згодом ми дізналися, що особи, які ввірвалися до приміщень та території родовища є працівниками міліції, які оголосили про проведення обшуку. В зв’язку з тим, що директор не міг особисто прибути в приміщення підприємства та в кар’єр, він уклав договори про надання правової допомоги з адвокатами Бакарасєвою І.О. та Гіліним Є. О. і просив їх бути присутніми під час проведення обшуку. Адвокати негайно прибули на місця проведення обшуку за адресою: м. Херсон, Одеська площа, 6 та м. Херсон, вул. Причальна, 5 однак не були допущені слідчими СУ УМВС в Херсонській області Петренко В.М. та Кацалапом А. В. до участі у провадженні слідчих дій, мотивуючи свою відмову тим, що обшук вже розпочато і ними особисто визначено коло осіб, що мають бути присутніми. Працівники підприємства необізнані в кримінальному процесі та потребували допомоги адвоката.

Крім того, на підставі ухвал слідчого суді Суворовського районного суду м. Херсона Рябцевої М.С. від 11.08.2014 p., проведення обшуку було доручено старшому слідчому СУ УМВС в Херсонській області Олефіренку В.І., натомість у м. Херсоні обшук проводили інші працівники органів ВС, що є порушенням норм КПК України. Лише конкретна процесуальна особа може проводити конкретну слідчу дію, дозволену їй ухвалою суду.

Слідчі вилучили бухгалтерські та інші документи, оргтехніку підприємства не складаючи опису документів, а поскладали їх недбало у мішки та позапечатували, що є порушенням порядку вилучення документації підприємства під час проведення слідчих дій. Крім того, ігноруючи клопотання адвокатів проводили огляд вилучених документів без представників ТОВ «Георесурси».

Вважаємо дії слідчих незаконними та такими, що обмежують та порушують права на захист посадових осіб та права ТОВ «Георесурси», а докази добуті з порушенням права на захист та порядку їх вилучення не можуть бути належними та використані стороною обвинувачення, а згодом і судом.

За вказівкою прокурора Херсонської області на підставі постанов слідчих Державною податковою інспекцією у м. Херсоні Головного управління Міндоходів у Херсонській області (надалі – ДПІ) незаконно був складений акт № 437/21-03-22-05/31390456 від 09.12.2014 року «Про результати позапланової невиїзної перевірки ТОВ «Георесурси», код за ЄДР 31390456 з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з грудня 2012 по липень 2014 року», хоча ТОВ «Георесурси» надало до ДПІ пояснення стосовно неможливості проведення перевірки та надання запрошених документів, бо на момент здійснення перевірки директор підприємства знаходився у відпустці та на лікарняному, головний бухгалтер звільнилась з роботи 01.09.2014 року та нового на її місце підприємство поки не знайшло, а виконуючий обов’язки директора ТОВ «Георесурси» не мав права проводити перевірки підприємства або представляти підприємство у ході перевірок, окрім того у період перевірки знаходився на лікарняному, а документи, які були потрібні для проведення перевірки, були вилучені слідчими без складення їх опису.

Зараз цей акт використовується як зброя для залякування наших контрагентів, проведення перевірок їх діяльності та незаконного збільшення розміру обов’язкових платежів на суму податкового кредиту, наданого нашим підприємством. Невідомі особи, які представлялись працівниками Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, телефонували до бухгалтерій контрагентів товариства з обмеженою відповідальністю «Георесурси» та вимагали збільшити податкові зобов’язання на суму отриманого від ТОВ «Георесурси» у 2013-2014рр. податкового кредиту, давали рекомендації припинити господарські відносини з ТОВ «Георесурси», дискредитували діяльність підприємства, а також погрожували застосуванням фінансових санкцій до контрагентів за правочинами з ТОВ «Георесурси».

Вважаємо, що вказані дії є неправомірними, оскільки шкодять діловій репутації підприємства, можуть завдати шкоди господарській діяльності ТОВ «Георесурси» у вигляді недотриманого прибутку, а також підпадають під кваліфікацію кримінального правопорушення за ст. 365 Кримінального кодексу України.

Завдяки тому, що підприємство працює повністю легально с усім документальним забезпеченням, вищенаведені спроби системного тиску на підприємство перейшли у сферу перешкоджання реалізації нашої продукції автотранспортом.

У лютому 2015 року за вказівкою прокурора Херсонської області Подубинського Богдана Володимировича Цюрупинським РВ УМВС України в Херсонській області безпідставно затримувались машини, які здійснювали перевезення піску, реалізованого нашим підприємством. Представниками ТОВ «Георесурси» був наданий повний комплект дозвільної документації, що дає право на реалізацію піску та інцидент був вичерпаний, автомобілі перестали затримувати.

Однак вже 25 березня 2015 року інспектором ДПС взводу з ОСП № 1 Нечай Є. В. на посту ДАІ «Пассат» був затриманий автомобіль МАЗ д. р. н. ВТ 42-43 АН під керуванням водія Коновалова Андрія Володимировича, який віз пісок Кардашинського родовища (Голопристанський район Херсонської області) у зв’язку з тим, що під час перевірки документів виник сумнів у їх дійсності. Машину було доставлено до ЧЧ Цюрупинського РВ УМВС України в Херсонській області та внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення за ознаками ст. 358 ч. 1. Представники нашого підприємства разом з керівником прибули до ЧЧ Цюрупинського РВ УМВС України в Херсонській області для надання пояснень, підтвердження факту придбання піску саме у нашого підприємства та надання дозвільних документів. Однак слідчий ЧЧ Цюрупинського РВ УМВС України в Херсонській області Нечай Є. В. навіть не став слухати представників ТОВ «Георесурси», розбиратися у хибності висновків працівників, які незаконно затримали автомобіль, а відповів, що все робить відповідно до Кримінального процесуального кодексу України. До ЧЧ Цюрупинського РВ УМВС України в Херсонській області був доставлений також автомобіль д. р. н. ВТ 82-57 АХ, під керуванням водія Малиги І. В., що придбав в цей день пісок на Кардашинському родовищі пісків, однак цей автомобіль не стали тримати та відносно документів на отриманий пісок сумніви у працівників ЧЧ Цюрупинського РВ УМВС України в Херсонській області зникли «чарівним чином», до цих пір нам не відомим.

Нам відомо, що затримують лише автомобілі, які перевозять пісок, реалізований нашим підприємством, що призведе до залякування покупців, відсутності реалізації, збитків, простоювання, і як наслідок – неможливості поповнювати бюджет.

15.07.2014 року товариство з обмеженою відповідальністю «Георесурси» комісійно перевіряли заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Мельник М. А., начальник Державної інспекції сільського господарства в Херсонській області Шумей О. І., начальник Управління контролю за використанням та охороною земель Державної інспекції сільського господарства в Херсонській області Галицький І. О., в. о. начальника теруправління Держгірпромнагляду у Херсонській області Бондарчук В. В. Комісія здійснила виїзд на Кардашинське родовище піску,  провела обстеження та вивчення повного пакету дозвільної документації. Зауважень стосовно роботи нашого підприємства чи состава документів в комісії немає, порушень законодавства України з боку нашого підприємства не виявлено.

ТОВ «Георесурси» працює досконало дотримуючись положень законодавчих актів України, своєчасно та в повному обсязі здійснює в державний бюджет обов’язкові платежі (податки).

Відповідно до ст. 24 Кодексу України «Про надра» права  та  обов'язки  користувача  надр  виникають  з моменту отримання  спеціального дозволу на користування надрами,  а в разі надання права користування надрами на  умовах  угод  про  розподіл продукції - з моменту набрання чинності такою угодою, якщо інше не передбачено цією угодою.

Тільки за 2013-2014 роки ТОВ «Георесурси» було сплачено до бюджету більше чотирьох мільйонів гривень обов’язкових платежів. Крім того, ТОВ «Георесурси» регулярно надає грошову спонсорську допомогу Великокардашинській сільській раді, школам Голопристанського району, громадянам, яка складає декілька десятків тисяч гривень на рік.           

В Україні і так дуже складна економічна ситуація, не вистачає коштів у бюджеті, а представники нашої власті умисно заважають працювати підприємствам, які дуже ретельно дотримуються законодавства, є бюджетонаповнюючими та єдиними легальними постачальниками піску, що призведе до розвитку нелегального постачання піску та примусить споживачів (переробників) звертатися за закупівлею по сірих або чорних схемах. Наш трудовий колектив  та члени сімей, які налічують біля півтисячі осіб, залишає за собою право на страйк та знаходиться вже в дуже нестабільному та заляканому стані.

Ми вже звертались до Генерального прокурора України Махницького О.І. (лист вих. №58 від 21.05.2014 року), Голови Служби безпеки України Наливайченка В.О. (лист вих.№59 від 21.05.2014 року), 2 рази до Президента України Порошенка Петра Олексійовича (листи вих. №103 від 18.07.2014 року та вих. №126 від  20.08.2014 року), 3 рази до Генерального Прокурора України Яреми В.Г (листи вих. №111 від 31.07.2014 року, вих. № 146 від 17.09.2014 року та вих. №135 від 03.09.2014 року), Міністра внутрішніх справ України Авакова А.Б. (лист вих. №127 від  20.08.2014 року), Голови Служби  безпеки України Наливайченка В. О. (лист вих. №128 від 20.08.2014 року), Прем’єр-міністра України Яценюка А. П. (лист вих. №129 від 20.08.2014 року), тричі до прокурора Херсонської області Подубинського Б. В., народних депутатів України. Та обставини змушують знов шукати можливості відновлення становища.

На підставі вищевикладеного звертаємось до ВАС з проханням покласти край незаконним діям прокурора Херсонської області Подубинського Богдана Володимировича, захистити наше законне право на чесну працю, зобов’язати припинити незаконні дії, направлені на  зупинення будь-яким чином господарської діяльності товариства з обмеженою відповідальністю «Георесурси», бо всі наші звернення до Генеральної прокуратури України, якій підконтрольний обласний прокурор - марні!!!