09:15 / 25.03.2014 Экономика

Украина готова к внедрению биометрических паспортов (ДОКУМЕНТ)

Для этого не понадобится ни иностранных технологий, ни значительных бюджетных трат, заверили отечественные производители

Трудовой коллектив и руководство консорциума «ЕДАПС» обратились к премьер-министру Арсению Яценюку и первому вице-премьеру Виталию Яреме, министру МВД Арсену Авакову и другим должностным лицам с открытым письмом. В нем консорциум заявляет о полной готовности передать государству бесплатно разработки в сфере производства и внедрения биометрических паспортов. В «ЕДАПСе» отметили, что украинские достижения в этой сфере признаны и известны в мире, и страна не нуждается в иностранных технологиях или привлечении дополнительных бюджетных средств для внедрения биометрических документов. Ниже – текст открытого письма и копии официальных документов, предоставленных пресс-службой «ЕДАПСа».

Пану Яценюку А.П.

Прем’єр-міністру України

вул. М. Грушевського, 12/2,
м. Київ, 01008, Україна

 Пану Яремі В.Г.

Першому віце-прем’єр-міністру України

вул. М. Грушевського, 12/2,
м. Київ, 01008, Україна

 Пану Авакову А.Б.

Міністру внутрішніх справ України

вул. Богомольця, 10,

м. Київ, 01024, Україна

Пані Чорновіл Т. М.

Урядовому уповноваженому з питань антикорупційної політики

вул. М. Грушевського, 12/2,
м. Київ, 01008, Україна

Вих. № 171/6                                                                           березень «24», 2014 р.

Відкритий лист

трудового колективу консорціуму «ЄДАПС» про готовність України до впровадження біометричної ідентифікації та випуску електронних документів у відповідності з стандартами Європейського союзу

 

Висловлюємо Вам свою повагу та  щиро віримо і підтримуємо прагнення Уряду забезпечити життя громадян до рівня країн Європейського Союзу.

Багатотисячний трудовий колектив консорціуму «ЄДАПС» повністю підтримує заходи, які вживаються  Урядом по спрощенню візового режиму для пересічних громадян України.

Консорціум «ЄДАПС» неодноразово повідомляв про те, що вітчизняні підприємства в активній співпраці з Національною академією наук України вже розробили власні технології виробництва біометричних документів та готові в найкоротший термін запровадити їх в Україні.

Групою українських підприємств, що входять до складу консорціуму «ЄДАПС», створена державна інформаційна система, яка забезпечує впровадження біометричної ідентифікації та випуск електронних документів, що посвідчують особу і підтверджують громадянство (е-паспорт, e-ID-card) та відповідають найвищим світовим стандартам.

Підприємства консорціуму «ЄДАПС» відвідало більше 50-ти експертів Євросоюзу, які були вражені рівнем технологій та безпеки на підприємствах консорціуму. У сфері виробництва електронних документів та інформаційних систем наша країна увійшла до складу 10-ти держав лідерів, що випускають високотехнологічну продукцію.

Створені українськими виробниками системи біометричної ідентифікації та випуску електронних документів працюють в режимі реального часу. Переконатись в цьому в будь-який час можуть представники Уряду.

У 2013 році консорціумом «ЄДАПС»  на замовлення міністерства закордонних справ України виготовлення і поставлено понад 9000 високоякісних біометричних паспортів громадянина України для виїзду за кордон, які були персоналізовані на Державному підприємстві «Державний центр персоналізації документів» з нульовим рівнем браку. Якість цих паспортів підтверджена схвальними експертними висновками провідних лабораторій світу FIME та SECUNET, ІСАО  і свідчить про повну відповідність вимогам міжнародних стандартів.

Нам прикро, що за безпрецедентного тиску з боку
Арбузова С.Г. було фактично зупинено впровадження електронних  біометричних документів в України, а біометричні паспорти, що були виготовлені для громадян України за кордоном, відкликані та знищені за особистою вказівкою Арбузова С.Г.

Разом з тим трудовий колектив консорціуму змушений повідомити, що в результаті антидержавної політики Арбузова С.Г. в 2013 році було пролобійовано ряд законодавчих рішень, які знівелювали досягнення України на шляху до безвізового режиму з Європейським союзом та євроінтеграції.  

Мова йде  про антиконституційний Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повернення державного контролю та виробництва державними підприємствами документів та бланків, які потребують використання спеціальних елементів захисту», прийняття якого було забезпечено  корупційною домовленістю партії регіонів та комуністичної партії.  Опозиційними фракціями проти цього закону категорично заперечувалось і його голосування було проігноровано, а Аваков А.Б., розуміючи недопустимість такого закону, взагалі проголосував проти!

Зазначене рішення дозволило Арбузову С.Г. та Степанову М.В. через  державний Поліграфічний комбінат «Україна»  реалізувати схему  так званого «раю» для контрабандистів алкогольної і тютюнової продукції і забезпечено виведення державних коштів під закупівлі іноземних технологій та продуктів.

Внаслідок зазначеного закону і в порушення Конституції України створено штучну монополію на виготовлення всіх ідентифікаційних документів громадян України. Проте, як виявилось, керівництвом Поліфграфкомбінату Степановим М.В. протягом року не забезпечено жодних кроків, які б приблизили нашу державу до впровадження біометричних паспортних документів, які вимагаються ЄС. Біометричні паспорти виробництва поліграфкомбінату «Україна» на сьогодні відсутні, матеріалів для виготовлення таких паспортів  ним не закуплено. Натомість  Степановим М.В. вже виведено за кордон понад 150 мільйонів гривень на придбання обладнання і консалтинг через групу підставних компаній посередників. Запропонований Поліграфкомбінатом ескіз біометричного паспорту не відповідає вимогам міжнародних стандартів та ІСАО, що робить не можливим його впровадження в державі.

Пролобіювавши зазначений закон Арбузов С.Г. та керівник Поліграфкомбінату «Україна» Степанов М.В. взагалі зробили все, щоб Україна на момент виконання зобов’язань по безвізовому режиму з Європейським союзом була технологічно не готова до впровадження біометричних документів, підтвердженням чому є нинішня неготовність поліграфкомбінату та  неодноразові повідомлення Степанова М.В. та деяких посадовців про необхідність відтермінування запровадження біометричних паспортів на кінець 2016 - 2017 років.

Засвідчуємо, що саме завдяки Степанову М.В. та Арбузову С.Г. Державний бюджет України на сьогодні недораховує близько 9 мільярдів гривень, зважаючи на зловживання із акцизним податком.  Степановим М.В. в порушення  ст. 226 Податкового кодексу України та постанови КМУ від 25.12.2010 р. № 1251, якими визначено порядок виготовлення марок акцизного податку за встановленим зразком, самостійно прийнято рішення та забезпечено виготовлення на державному Поліграфкомбінаті «Україна» марок без голографічного захисту, що суперечить встановленому зразку. Зазначене дозволило виготовляти практично незахищену акцизну марку майже півтора роки, аж до вересня 2013 року, що зумовило тінізацію ринку підакцизних товарів, несплату акцизного податку та отримання надприбутків від контрабандної і контрафактної продукції.

Саме керівником Поліграфкомбінату «Україна», незважаючи на 10 річну плідну співпрацю з українським виробником голографічного захисту, було докладено всіх зусиль для виведення десятків мільйонів доларів США на рахунки закордонних підприємств і зруйнована ціла галузь української промисловості.

Як відомо із засобів масової інформації лише за період з 01.07.2013 року по 31.12.2013 р. фірма – посередник «Inte Graph Inc» отримала від Поліграфкомбівнату «Україна» понад 14 мільйонів доларів США за голографічну плівку виробництва  фірми «OpSec Security Group, Inc». 

Завдяки діяльності Арбузова С.Г. та інших посадовців створена ситуація, за якої науково-технічні розробки та технології  визнаних світом українських вчених не знайшли свого визнання в Україні, українські фахівці підлягають звільненню, і це все в угоду сумнівним іноземним технологічним розробкам!

Завищення для громадян цін на закордонні паспорти обумовлено нав’язуванням нічим необґрунтованих додаткових послуг громадянам, штучному створенні черги і дефіциту документів для ручного регулювання черговості видачі документів і отриманні за це додаткових оплат. Це призводить до необґрунтованого і незаконного зростання вартості паспорта для громадянина з 340 гривень до 800 гривень

Консорціум з відповідальністю заявляє, що Україна не потребує жодних іноземних технологій, допомоги або консультацій, вартість яких значно перевищує вартість українських розробок. Системи, розроблені та запроваджені українськими вченими, науковцями та інженерами, перевершують і світові аналоги. В Україні створено науково-промисловий комплекс в сфері виробництва ідентифікаційних документів та інформаційних систем, якого не має жодна країна світу.

Офіційно повідомляємо, що ми маємо всі необхідні матеріали для невідкладного початку виготовлення біометричних паспортів і підтверджуємо повну технологічну готовність консорціуму «ЄДАПС» до започаткування виготовлення і видачі громадянам електронних (біометричних) паспортних документів, а також нашу готовність безкоштовно надати державі відповідну технологію без залучення будь-якої міжнародної допомоги та коштів. 
Ми гарантуємо виготовлення всієї потреби держави у паспортних та ідентифікаційних документах із збереженням  нинішнього рівня цін на такі документи  (нинішня ціна документа без біометричного носія 120 грн.,  а ціна біометричних паспортів (в тому числі дипломатичних і службових) з електронною та графічною персоналізацією буде 144 грн.).

Як виконавці робіт із створення Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування підтверджуємо повну технічну та технологічну сумісність всіх елементів цієї системи та біометричних документів, що нами пропонуються і готові  терміново забезпечити початок оформлення і видачу громадянам ідентифікаційних паспортних документів, які відповідають всім міжнародним стандартам та задовольняють вимоги країн ЄС щодо запровадження безвізового режиму з Україною.

Громадяни України зможуть почати отримувати електронні (біометричні) паспорти протягом 2-х тижнів з моменту прийняття відповідного рішення.

Просимо розглянути пропозицію консорціуму та створити урядову робочу групу (комісію), яка відвідає виробничі площі підприємств консорціуму і пересвідчиться у  повній готовності  до виготовлення  високоякісних біометричних документів.

Просимо забезпечити відкритість,  прозорість рішень Уряду з цих питань та проведення конкурентної процедури закупівлі -  відкритих торгів.   

Сподіваємось, що пропозиція консорціуму буде взята до уваги при вирішенні питання виконання взятих Україною перед Європейським Союзом зобов’язань щодо безвізового режиму та євроінтеграції.

Додатки:

● Додаток 1.  Копії експертних висновків FIME, SECUNET, ІСАО з перекладом українською мовою про відповідність всім міжнародним стандартам біометричного паспорта, виробництва консорціуму на 16 аркушах.

●  Додаток 2.  Фото і статі про візити делегації Єврокомісії на 8 аркушах.

● Додаток 3. Список представників ЄС, що відвідали консорціум «ЄДАПС» на  4 аркушах.

● Додаток 4. Зразки біометричних паспортних документів у 1 примірнику.

● Додаток 5. План заходів із впровадження електронних документів в Україні на 1 аркуші

З повагою,

 

Трудовий колектив