21:06 / 24.12.2020 Экономика

Ігор Уманський розповів про законопроект №3656 про зниження ставки ПДВ для аграрного сектора з 20% до 14%

Уманський стверджує, що будь-які винятки з закону про ПДВ – це погано для економіки України, адже вони створюють небезпечний прецедент вибірковості державного сприяння.

«Весь наш податковий кодекс в частині виключень – а їх досить багато, не тільки у ПДВ – можна порівняти із ковдрою з клаптиків. І у різні проміжки часу, бізнес-групи з різними інтересами «доліплювали» до податкової системи свої «клаптики хотєлок». Тому у нас зараз не струнка податкова система, а ця клаптикова ковдра.

Тобто, якщо робити за розумом і раціонально, то потрібно взагалі прибрати всі виключення з податку на додану вартість», - пише Ігор Уманський на свої сторінці в ФБ.

Але є і позитивні моменти, які можна виділити в цій ситуації. Нижче Уманський наводить перелік:

«1. Це продукція проміжного, не кінцевого, споживання, і в цілому на сальдо відрахувань до держбюджету за операціями в середині країни майже не впливає. Тому що продукція кінцевого споживання, яка вироблятиметься із цієї сільгоспродукції, буде оподатковуватися за повною ставкою ПДВ – 20%.  Тобто держава все одно отримає всю суму, але з відтермінуванням – до моменту реалізації продукції кінцевого споживання. Наприклад, не в момент продажу збіжжя або борошна, а в момент продажу хлібу чи макаронів;

2. Між тим, на цей проміжок часу, бізнес отримає додаткову ліквідність та більшу цінову гнучкість;

3. В цілому ж на загальне сальдо за ПДВ, якщо враховувати не тільки внутрішній ринок, а й експорт вищезазначеної «пільгової» аграрної продукції, зменшення ставки вплине позитивно. При експорті цієї продукції  відшкодування ПДВ (виплати з бюджету) буде менше – не з 20%, а з 14%;

4. Велика частина «скруток з ПДВ» відбувається з операціями з нелегально вирощеного збіжжя. Саме при його легалізації «надувається» ПДВ. При ставці ПДВ 14% економічний зиск «скруту» значно зменшується, що має стати економічним стимулом для зменшення обсягів «чорного і сірого» аграрних ринків.»

Проте для кінцевого споживача ціна навряд опуститься, так як виробники намагатимуться перекрити втрати, які понесли через посушливий сезон та низькі врожаї.