16:53 / 03.08.2020 Экономика

Український провайдер-гігант інвестує в сільський інтернет 1,6 мільярда гривень

Для реалізації першого етапу "Укртелеком" готовий інвестувати 1,6 млрд грн, при цьому інвестиції з боку держави мають становити 1,4 млрд грн.

Один з найбільших українських телекомунікаційних операторів «Укртелеком», для досягнення мети Міністерства цифрової трансформації забезпечити 95% сільського населення доступом до інтернету, готовий на першому етапі інвестувати 1,6 млрд грн в розвиток оптичного інтернету в сільській місцевості.

Про це повідомила прес-служба компанії на своєму веб-сайті, передає unian.ua.

Сума інвестиції

«Для реалізації першого етапу "Укртелеком" готовий інвестувати 1,6 млрд грн, при цьому інвестиції з боку держави мають становити 1,4 млрд грн. Такий підхід відповідає європейській практиці державно-приватного партнерства», - сказано в повідомленні.

Термін реалізації проекту

Зокрема, на першому етапі протягом 2-2,5 років пропонується забезпечити інтернет-доступ в 3,9 тис. населених пунктів, середній розмір яких становить 200 домогосподарств. Для цього потрібно побудувати 23 тис. кілометрів оптичних магістралей до населених пунктів і 26 тис. кілометрів розподільної мережі.

Результатом першого етапу буде досягнення 85% охоплення інтернетом сільського населення, а також підключення навчальних, медичних та адміністративних установ у цих населених пунктах.

Згідно з повідомленням, другий етап передбачає підключення невеликих віддалених сіл з урахуванням оптичної інфраструктури, побудованої на першому етапі.

Також в «Укртелекомі» повідомили, що заявлене Мінцифри фінансування проекту в розмірі майже 5,5 млрд грн достатню для досягнення кінцевої мети підключення 95% об'єктів соціальної інфраструктури до оптичного інтернету.

Дослідження

Згідно з дослідженням Міністерства цифрової трансформації, 452 лікарні в Україні (25,74% від всіх лікарень в країні) не підключені до інтернет-зв'язку.

Згідно з іншими дослідженнями Мінцифри, близько 92% українських бібліотек і 40% шкіл не мають підключення до якісного інтернету. 

Згідно з даними Держстату, 70,1% населення України (понад 26,9 млн осіб) у 2019 році користувалися послугами інтернету, з яких понад 77% користувалися інтернетом не рідше ніж один раз в день.

Хронологія подій

- 29 липня 2020 року стало відомо про те, що Міністерство цифрової трансформації планує зробити доступним якісний високошвидкісний інтернет для 95% населення країни, і особлива увага в цьому контексті приділятиметься підключення до мережі об'єктів соціальної інфраструктури.

- 31 липня 2020 року з'явилася інформація про те, що Міністерство цифрової трансформації планує запровадити адресну допомогу громадянам, які не можуть самостійно оплачувати базовий доступ до мережі інтернет в 30 Мбіт/с.