10:34 / 19.11.2018 Происшествия

Злив по повній: Хто, як і за скільки розвалив справу проти крадіїв-посадовців Запорізької АЕС

Журналісти нашого видання неодноразово викривали злочинні схеми, які вигадують та впроваджують посадовці різних рівнів влади задля незаконного збагачення. Сьогодні розкажемо  про незаконні оборудки із привласнення державних коштів посадовими особами Запорізької АЕС, до яких також причетні місцеві прокурори та відомі шахраї, повідомляє important.com.ua.

З надійних джерел нам стало відомо, що минулого року працівники Управління захисту економіки в Запорізькій області викрили факт привласнення грошових коштів посадовими особами ВП «Запорізька АЕС». За даними правоохоронців, учасники схеми зняли родючий шар ґрунту за допомогою техніки та працівників підприємства. А згодом через фіктивні фірми постачали той самий ґрунт на «атомку» під виглядом товару від ТОВ «Укрспецпром».

Відомості про вчинене кримінальне правопорушення Енергодарською місцевою прокуратурою того ж дня було внесено до ЄРДР та розпочато досудове розслідування. У ході розслідування було отримано достатньо доказів для притягнення до відповідальності начальника УВТК ВП «Запорізька АЕС» Сергія Сідаша та групи працівників АЕС, причетних до скоєння цього та інших, виявлених оперативно-розшуковими заходами аналогічних злочинів.  

Але далі справа не пішла. В ситуацію втрутилися керівник Енергодарської місцевої прокуратури Дмитро Троцик, а також наближені до нього посадовці ЗАЕС та група шахраїв, серед яких відомий на Запоріжжі аферист Дмитро Марченко.

Дізнавшись, що працівники УЗЕ викрили злочини, Дмитро Марченко разом із прокурором Троциком, який покриває його незаконну діяльність в Енергодарі, оперативно розробили план шантажу та вимагання грошей у підозрюваних посадовців «атомки».  

Джерела повідомляють, що одразу після візиту Дмитра Марченка до прокуратури Енергодару Дмитро Троцик розпочав переговори із керівництвом обласного УЗЕ. Мета перемовин – приховати причетність до злочинної схеми та запобігти притягненню до відповідальності начальника УВТК ВП «Запорізька АЕС» Сергія Сідаша, який, загалом, і є організатором злочинного угрупування.

Інсайдери видання повідомляють, що керівництво оперативного підрозділу УЗЕ не змогло відмовити керівнику прокуратури, адже він прийшов не з пустими руками, а із значною сумою грошей. За достовірною інформацією, Дмитро Марченко у змові із Дмитром Троциком отримали 50 000 доларів від вказаних посадовців ВП «ЗАЕС» за непритягнення організаторів схеми до кримінальної відповідальності. Натомість прокурорсько-шахрайський дует пообіцяв і в подальшому сприяти їхній протиправній діяльності.

Отже, досудове розслідування тривало, оперативники всерйоз займалися перспективним кримінальним провадженням та планували притягнути до відповідальності виконавців злочину.

Яким же було здивування працівників оперативної служби УЗЕ, коли перед обшуками, запланованими до проведення спільно із Енергодарською місцевою прокуратурою, на сайті «Антикор.Запоріжжя», підконтрольному Дмитру Марченку, з’явилася стаття від 06.11.2017 під назвою «Поднятая целина по-энергодарски».

В публікації, зокрема, повідомлялося про факт відкриття запорізькими правоохоронцями кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 239-1 Кримінального кодексу України - «Незаконне заволодіння ґрунтовим покривом, вчинене за попередньою змовою групою осіб», до якого причетні Запорізької АЕС.

«Правоохоронці встановили, що вранці 18 серпня працівники Запорізької АЕС з використанням техніки підприємства (екскаватор і 4 автомобілі КРАЗ) вивозили ґрунт з земельної ділянки, розташованої на території Великобілозерської сільської ради Великобілозерського району Запорізької області, кадастровий номер ділянки: 2321180100:10:004:0030. Ділянка, площею 27 га знаходиться в державній власності. Як виявилося, ці дії проводилися несанкціоновано, без необхідних документів», - повідомляло видання.

В публікації наводилися й інші подробиці скоєння злочину. А також опублікована детальна схема, де вказані всі фігуранти справи.  

«Згідно з матеріалами справи, посадові особи Запорізької АЕС протягом 2016-2017 рр. провели тендерні закупівлі, і за їх результатами уклали з ТОВ «Укр Спец Пром» ряд договорів на поставку піску, ґрунту природного і будівельних матеріалів на загальну суму близько 13 млн. грн. Однак пісок і грунт ЗАЕС добувала власними силами, а виділені кошти зникли в невідомому напрямку. Згідно з інформацією правоохоронців, організатором схеми виступив заступник генерального директора Запорізької АЕС з будівництва, начальник УКБ Анатолій Казаєв… Він же давав безпосередні вказівки своїм підлеглим з метою реалізації злочинного задуму.

Фігурує в схемі і директор «Укр Спец Прома» Сергій Баімов, який, згідно з матеріалами слідства, поділив незаконно отримані кошти з Анатолієм Казаєвим 50/50. За вказівкою Анатолія Казаєва, начальник відділу УКБ Євген Лобач домовляється про місце видобутку грунту з в.о. старости Великобілозерської сільради Ігорем Батраком. А далі все просто: виділені гроші розподілені «куди треба», а роботи виконуються співробітниками самої ЗАЕС. При цьому, для порядку в бухгалтерській звітності використовуються підприємства з ознаками фіктивності та готуються накладні з печатками «Укр Спец Прома». Тому за документами пісок поставляє саме «Укр Спец Пром»

ТОВ «Укр Спец Пром» зареєстроване в 2013 році. Співзасновниками є Оксана Головченко та Юрій Баімов, який також обіймає посаду директора підприємства. Перемог у державних тендерах у фірми небагато. Займається «Укр Спец Пром» торгівлею досить широким асортиментом товарів. Причому, в сфері держзакупівель компанія співпрацює виключно з Запорізькою АЕС, здійснюючи поставки різних товарів: від дерев'яних виробів до глини і полімерів.

За інформацією ресурсу «Вісник державних закупівель», нинішня співзасновниця фірми «Укр Спец Пром» Оксана Головченко в 2016 році шукала роботу помічника (заступника) керівника. У своєму резюме вона вказала місце нинішньої роботи - заступник директора ТОВ «Арм-Енерго» і директор «Укр Спец Пром». «Арм-Енерго» підозрюється у виконанні підрядів для ЗАЕС інструментами й силами її ж робітників. У цій справі з серпня 2016 ведеться слідство. Власне, такий собі досвід подібних форм ведення підприємницької діяльності вже, судячи з усього, є, - писав «Антикор. Запоріжжя».

Як бачите, в статті повністю розкрита схема злочину посадових осіб ВП «Запорізька АЕС», викладена вся інформація по кримінальному провадженню, розсекречені оперативні матеріали, що  стосуються злочинної групи.

Як нам вдалося дізнатися, матеріали для публікації на сайті Марченка передав особисто Дмитро  Троцик. План прокурора та його спільника Дмитра Марченка полягав в тому, щоб отримати вигоду (хабарі) ще й із виконавців, задіяних у злочинній схемі.

За інформацією колег прокурора Троцика, перед тим, як отримати гроші з виконавців, керівник Енергодарської місцевої прокуратури передав Дмитрові Марченку засекречені матеріали кримінального провадження. Марченко оприлюднив їх на своєму сайті, а згодом вимагав та отримав від групи осіб, що знаходилися у злочинній схемі, 100 000 доларів – за непритягнення їх до кримінальної відповідальності.

Після отримання грошей, Дмитро Троцик як керівник місцевої прокуратури погодив правоохоронцям обшуки. Але коли оперативники почали їх проводити, то за адресами фігурантів і підприємств вже, звісно, не було жодних матеріалів, які б мали хоч якесь значення у кримінальному провадженні.

В результаті «зливу» інформації по матеріалам справи, швидше за все, дане кримінальне провадження буде закрито. Втім, як і багато інших проваджень Дмитра Троцика. Адже за інформацією джерел, це далеко не перша побідна справа, організована Марченком спільно із енергодарським прокурором із реалізації кримінальних проваджень. Дует, стверджують інсайдери, непогано заробляє на цій схемі. А за старанність Дмитро Марченко подарував Дмитрові Троцику «Лексус» та сплачує для прокурора квартиру в Енергодарі.

Але це вже інша історія, про яку ми обов’язково розкажемо найближчим часом.

Далі буде.