14:50 / 10.05.2018 Происшествия

Через митницю в сумочці для документів намагались пронести рідкісні золоті монети

Через пункт пропуску «Бориспіль» намагалися незаконно вивезти за межі України золоті червонці та монети 1897-1903 років карбування. Про це повідолими у прес-службі Державної фіскальної служби України.

Одинадцять золотих монет 1897-1903 років карбування номіналом 10 та 5 рублів, виготовлених у Російській імперії, знаходилися у нашого співвітчизника, який відлітав з України до США через Польщу.

"Для проходження митного контролю громадянин обрав спрощену систему – «зелений коридор», чим засвідчив, що переміщувані ним через митний коридор України предмети не підлягають письмовому декларуванню, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо вивезення за межі митної території України.

На момент проходження митного контролю дозвільних документів на право переміщення через митний кордон України золотих монет авіапасажир не мав та митної декларації не заповнював", - йдеться у повідомленні.

Монети знаходилися у торбинці з тканини, що лежала в прозорій сумочці для документів, яку чоловік тримав у руках. Їх митники виявили після перетину пасажиром “білої лінії”, яка позначає закінчення зони спрощеного митного контролю “зелений коридор”.

Складено протокол про порушення митних правил. Монети вилучено до винесення судом рішення у справі. Довідково: своїми діями пасажир порушив порядок проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, яким обмежено переміщення культурних цінностей через митний кордон України відповідно до Закону України № 1068-ХІV від 21.09.1999 та інструкції Міністерства Культури і мистецтв України № 258 від 22.04.2002.