22:11 / 31.01.2018 Происшествия

Хто зупинить корупційний шабаш на Переяславщині?

Іван Куля, для Резонансу

У Переяславі-Хмельницькому Київської області новий «гран-шкандаль»: облпрокуратура затримала начальника юридичного відділу місцевої райадміністрації Романа Литвишка.

Цей сумлінний охоронець закону, як доповідає прес-служба прокуратури Київщини, вимагав хабаря у 100 000 доларів за видачу документів на оренду землі рекреаційного значення та водного фонду на території Переяслав-Хмельницького району.

Розцінки, як ви можете бачити, майже «столичні». Утім, на оперативному відео, зробленому прихованої камерою, Литвишко пояснює «клієнту», що сума така чимала, тому що треба поділитися з головою райдержадміністрації – стандартна схема чиновничого «даху».

Але тут є цікавий момент: якщо спритного начальника юрвідділу вже взяли за чутливі частини організму, то щодо голова РДА, який, за твердженням свого підлеглого, є основним «бенефіціаром» оборудки, поки що скромно залишається поза зоною прокурорської уваги. Хоча це вже не перший скандал за участю його особи – і, якщо так піде далі, то і не останній.

КОЛИ ВИБУХНЕ НА ПЕРЕЯСЛОВЩИНІ

Як повідомляв Резонанс, торік у жовтні мешканці села Світанок Переяслав-Хмельницького району перекрили трасу всеукраїнського значення Бориспіль – Кременчук. Шість годин поспіль автівки стояли у километрових заторах, а селяни вимагали зустрічі з головою райдержадміністрації Андрієм Пряхіним. За словами протестуючих, Пряхін «кришує» місцевого рейдера Григорія Пушні, який незаконним чином захопив їхні земельні ділянки. Як стверджували селяни, останною краплею виявилися погрози Пряхіна «переламати руки та ноги» активістам та виставлення на території, що її захопив рейдер, державної охорони.

Однак зустрічі не вийшло: побачивши, як розгортаються події, Пряхін терміново виїхав до Києва, де й відсиджувався, аж поки масові акції не закінчилися. Ніхто «нагорі» не звернув уваги на народний протест, і голова РДА у черговий раз вийшов сухим з води – хоча за доволі недовгий термін перебування Андрія Пряхіна на своїй посаді це був далеко не перший публічний скандал.

У ДЕНЬ ГІДНОСТІ ЕКС-КЕРІВНИК ПЕРЕЯСЛАВСЬКОЇ СОТНІ ОТРИМАВ ДОГАНУ ЗА ДОПИС У FACEBOOK

Власне, державним службовцем пан Пряхін став не так давно: звичайний донецький приватний підприємець, він у 2011 році потрапив у поле зору скандального екс-ректора київського Національного аграрного університету Дмитра Мельничука. Вочевидь, Мельничук побачив у ньому споріднену душу, бо Пряхін був зненацька призначений керувати племінним птахозаводом у Фрунзе (АРК Крим), і за три роки пряхінського керування значна частина заводських земель перейшла у власність фірм синів Мельничука – Максима та Сергія.

2016 року, під час недовгого перебування Максима Мельничука на посаді губернатора Київської області, Пряхін знов сплив на поверхню – на цей раз у ролі голови Переяслав-Хмельницької РДА. Після чого соціально-економічна сфера району, який і до того був далеко не Швейцарією, розвалилася вщент. Гремів скандал за скандалом: рейдерські захоплення, недоремонтовані школи, кошти на медичну сферу, які послідовно щезали у невідомому напрямку, і, врешті-решт, феєрична крадіжка… будівлі держрайадміністрації, яка загадковим чином зненацька щезла з балансу РДА, щоб перейти у інші, більш підхожі руки.

НА КИЇВЩИНІ ВКРАЛИ… РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЮ!

Окремо переяславчанам запам’ятався бенефіс голови району на червневому конкурсі «Переяславщина талановита»: вирішивши познайомити своїх нових «підданих» із культурними досягненнями країни-агресора, Пряхін особисто виконав на сцені пісню зірки російського «блатняку» Новікова «Вези меня, извозчик» .

Утім, незважаючи на усі свої подвиги, голова Переяслав-Хмельницької РДА і ідосі залишається на посаді. Ані рейдерські скандали, ані розграбування соціальної сфери, ані загадкова доля державної нерухомості, ані останній випадок із стотисячним хабарем чомусь так і не привернули уваги правоохоронців. Хоча, здавалося б: що ще пан Пряхін має встругнути у Переяслав-Хмельницькому районі, щоб прокуратура нарешті стрепенулася? Вийти на вулицю з «волиною» і почати грабувати переяславчан просто серед білого дня?

Їй-богу, складається враження, що чаша терпіння наших правоохоронних органів воістину не має краю. І це наводить на дуже невтішні думки.