10:27 / 03.12.2015 Происшествия

У Львові помічено підвищення активності телефонних шахраїв

Слід також памятати що телефонні шахраї можуть бути добрячими психологами

Телефонні шахраї не здаються. Львів'яни продовжують віддавати аферистам свої заощадження, аби визволити родича з халепи. За місяць поліцейські отримали щонайменше чотири дзвінки від громадян, які стали жертвами зловмисників.

«За останній місяць було п'ять випадків, повідомляє zaxid.net. Один обійшовся для громадян без матеріальних втрат. А в інших випадках, громадяни були обдурені», – розповів командир роти у львівській поліції Олег Сороковий.

Сценарій афери не змінюється роками: тривожний дзвінок посеред ночі, стурбований голос по інший бік розповідає про бійку та проблеми з поліцією. Ситуацію можна вирішити за певну суму. Гроші потрібно передати посереднику, причому вже і негайно.

Ледь не стала жертвою шахраїв і родина Ігоря Домарадзького. Його дружині вночі зателефонував нібито син, який в'язався у бійку. Далі трубку взяв інший чоловік.

«Нібито він якийсь там черговий патрульний поліції, мовляв наш син знаходиться в Залізничному райвідділі. Нічого страшного, але треба іншій стороні відшкодувати вартість мобільного телефону», – розповідає пан Ігор.

Пан Ігор одразу подумав про аферистів, але сумнів був. Збив з пантелику Залізничний райвідділ. Адже, його син мав виїхати потягом до Києва. Пан Ігор намагався зв'язатися із сином, однак той був поза зоною досяжності. Чоловік зателефонував у райвідділ, там його сина не знайшли. Також викликав патруль поліції. Останні підняли «залізницю» на вуха.

«Батьки стверджували, що син знаходиться в поїзді, поїхали на головний вокзал, зв'язались з начальником потяга. І справді, син їхав в поїзді. Чемно спав собі», – розповідає рядова поліції, Тетяна Хрущ.

Несподіванка, страх за рідних та перерваний сон – ось три кити, на які опираються шахраї. Психологи кажуть, в таких умовах важко зберегти холодний розум, та все ж можливо. Головне, потягнути час та погасити емоції.

«Спробуйте не діяти перед тим, як проаналізуєте ситуацію, можете порозмовляти з кимось іншим, якщо є хтось поряд. Можете зателефонувати до когось. В будь-якому випадку всі ті речі, які допомагають здійснити аналіз ситуації – будуть вашим ресурсом», – радить психолог Лариса Дідковська.

Ще радять з'ясувати по телефону якомога більше подробиць. Або питати те, що відомо лише вашій родині. І, звісно ж, не зволікати й набрати «102».