22:37 / 20.09.2015 Происшествия

Окупанти чекають на те, щоб кримські татари "одумались"

Українські компанії мають припинити торговельні відносини з Кримом, оскільки територія півострова була окупована Російською Федерацією.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявляє, що дії протестувальників проти блокади у Криму координувала російська поліція. Про це він повідомив журналістам у неділю, 20 вересня, на пропускному пункті Чонгар.

«Як мені повідомили, там зібралось десь 25-30 осіб, серед них десь 5-6 кримських татар. Деякі повністю залежні від влади чи від якихось корупційних структур. Ну, кидали там якесь каміння. Направляла їх поліція, але, коли у селищі почали збиратись кримські татари біля будинків, вони розбіглись», – сказав Джемілєв.

У Сімферополі та Бахчисараї члени раніше невідомої організації «Народний самоконтроль», яка називає себе «кримськотатарською» провели акції проти «продовольчої блокади» Криму та її ініціаторів – лідерів кримських татар Мустафи Джемілєва, Ленура Іслямова і Рефата Чубарова. У Бахчисараї протестувальники пікетували будинок Мустафи Джемілєва, а у Сімферополі – офіси компанії «СімСітіТранс» і телеканалу ATR, що належать Іслямову. Під час акцій вони закидали яйцями портрети лідерів кримських татар і спалили американський прапор.

Меджліс кримськотатарського народу 20 вересня розпочав безстрокову акцію з блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму. За інформацією координаційної ради акції, через адміністративний кордон будуть безперешкодно пропускатися пішоходи та легковий транспорт.

Ініціатори блокади вважають, що українські компанії мають припинити торговельні відносини з Кримом, оскільки територія півострова була окупована Російською Федерацією. За словами організаторів акції, вони не пропускатимуть фури до Криму до того часу, поки не будуть виконані їхні вимоги: звільнення політв’язнів, припинення тиску на незалежні ЗМІ, безперешкодний в’їзд для міжнародних спостерігачів на територію півострова, припинення репресій щодо кримських татар.

Російський «голова» Криму Сергій Аксьонов засудив дії організаторів блокади і висловив сподівання, що вони одумаються. За його словами, «влада» Криму стежитиме за тим, щоб можлива відсутність українських товарів не призвела до підвищення цін на продукти.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала.