16:26 / 29.06.2015 Происшествия

Національний художній музей України протестує проти свавілля КМДА

Демонтаж було здійснено КП «Київреклама» на підставі вимоги Департаменту містобудування та архітектури КМДА, без присутності представників НХМУ.

На початку червня у Києві стався прикрий інцидент, під час якого з огорожі Національного художнього музею України комунальні служби столиці прибрали вивіску, що інформувала про проведення виставки видатного графіка, вихідця з України – Якова Гніздовського.

Демонтаж було здійснено КП «Київреклама» на підставі вимоги Департаменту містобудування та архітектури КМДА, без присутності представників НХМУ. Зазначена підстава: самовільне встановлення зовнішньої реклами на тимчасовій споруді.

Колектив НХМУ, за словами якого ця та подібні до неї вивіски є єдиним у столиці джерелом інформування потенційних глядачів про виставки, що проходять в НХМУ, вирішив привернути увагу до проблемного питання, створивши протестний флешмоб «Я - вивіска». Живий напис працюватиме з 10 до 12 год. 1 липня 2015 біля огорожі НХМУ. В разі необхідності акцію буде повторено. До участі запрошуються всі, хто розділяє позицію музею.

«НХМУ цілковито підтримує ініціативи, які стосуються впорядкування естетичного обличчя міста – але категорично проти бюрократичних підходів, через які відбувається наведення порядку. Ми вимагаємо поваги до себе як інституції, врахування нашої специфіки (музей працює на благо громади і не веде підприємницької діяльності) і просимо органи управління міста сприяти музею та іншим культурним інституціям у виконанні гуманістичної місії», - йдеться у офіційній заяві установи.