14:12 / 01.06.2015 Происшествия

Судді поставили під загрозу життя пасажирів "Борисполя"

Відповідно до вимог Повітряного кодексу України на відстані до 15 км від межі аеродрому забороняється відкрите складування харчових відходів, розміщення звалищ, спорудження або розбудова споруд, які сприяють масовому скупченню птахів.

Аеропорт «Бориспіль» не зміг закрити сміттєвий полігон, бо не довів, що зіткнення літаків відбувається з птахами саме звідти

ТОВ «Еко-Сервіс» виграло справу щодо функціонування полігону твердих побутових відходів на приаеродромній території Міжнародного аеропорту «Бориспіль». Про це свідчить рішення Вищого господарського суду від 25 травня.

У листопаді минулого року Госпсуд м.Києва зобов’язав ТОВ «Еко-Сервіс» припинити функціонування полігону, оскільки воно спричиняє масове скупчення птахів, створюючи загрозу зіткнень з повітряними судами, загрожує життю і здоров’ю людей, інформують Наші гроші.

Полігон розташований на відстані до 2 км від торця злітно-посадкової смуги. Він займає ділянку площею 6,04 га в межах Глибоцької сільської ради Бориспільського району. Цю ділянку ТОВ «Еко-Сервіс» з 2002 року орендує у Комунального підприємства «Виробниче управління комунального господарства».

Спеціалісти аеропорту у ході обстежень встановили, що масове скупчення птахів (чайок, канюків, граків, шпаків, лелек, боривітрів, голубів, сов) спричиняє саме діяльність полігону. За 10 місяців 2014 року на злітних смугах поблизу полігону було зафіксовано десять випадків зіткнення повітряних суден з птахами, а на смугах з протилежного боку аеродрому – всього чотири.

Відповідно до вимог Повітряного кодексу України на відстані до 15 км від межі аеродрому забороняється відкрите складування харчових відходів, розміщення звалищ, спорудження або розбудова споруд, які сприяють масовому скупченню птахів.

Але в лютому цього року ТОВ «Еко-Сервіс» виграло апеляцію, яку травні підтримав і Вищий господарський суд.

Було взято до уваги, що у 2009 році сам МА «Бориспіль» у зверненні до прокуратури повідомив, що у м.Бориспіль в місцях збору сміття гніздяться ворони, на бориспільських очисних спорудах за 700 м від злітно-посадочної смуги постійно перебувають водоплаваючі птахи, у селах Ревне та Щасливе є несанкціоновані сміттєзвалища.

Тому суд вирішив, що не підтверджено, що зіткнення літаків відбувається з птахами саме цього полігону.

Засновниками ТОВ «Еко-Сервіс» є Анатолій Шуляк і ТОВ «Володар – Роз». Засновниками останнього є кияни Олександр Власенко і Людмила Найденова.